Sosyal medya hesaplarınızda her gün biraz daha az vakit geçirerek, bu bağımlılık durumundan kurtulun. Mesela; sosyal medya hesaplarınıza gün içinde defalarca değil de sadece 5 kez bakın. Ayrıca üye olduğunuz birkaç sosyal medya sitesine veda etmeyi de deneyebilirsiniz. Sonuçta; böylece o bağımlılık yaratan ortamda her gün biraz daha az zaman geçirecek, krizlere falan girmeden içinizdeki zehirden kurtulabileceksiniz.
Sosyal Medyaya Ne Kadar Vakit Ayıracağınızı Belirleyin!
Gayet iyi bildiğiniz o bağımlılık halinden kurtulmak için yapabileceğiniz bir diğer şey de bu! Yani sosyal medya platformlarında dolaşmak için ne kadar süre ayıracağınız hususunda kurallar belirlemelisiniz. Hatta kalemi kağıdı elinize almalı, şu saatte şu şu saatte bu şeklinde ayrıntılı bir kurallar listesi hazırlamalısınız. Çünkü sorun sosyal medya sitelerinde vakit geçirmenizde değil, sorun tam olarak sanal dünyada kendinizi kaybetmiş gibi hareket etmenizde! İşte bu nedenle; gün içinde kaç dakikanızı sosyal medya mecralarının içinde kaybolarak harcayacağınızı belirleyin ve belirlediğiniz o “makul” süreye (günde 5 saat falan olmaz umarım) bağlı kalacağınıza dair kendinize söz verin.
Onun Yerini Alabilecek Bir Uğraş Bulun!
Evet, sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için kullanabileceğiniz bir diğer yol da onun yerini alabilecek bir uğraş bulmanız! Hani canınız her sıkıldığında telefonunuza ya da bilgisayarınıza sarılıyor, can sıkıntınızı insanların paylaşımlarını inceleyerek geçirmeye çalışıyorsunuz ya, işte artık bunu yapmayın diyorum. Yapacak bir şey bulamıyor musunuz? Akşam eve gittiğinizde canınız çok mu sıkılıyor? İş yerinde mola verdiğinizde ister istemez hesaplarınızı mı kontrol ediyorsunuz? O zaman bu zamanları dolduracak bir şeyler yapmalısınız.
Örneğin; işe ara verdiğinizde, zihninizi o gereksiz bilgilerle doldurmak yerine üzerinizde çok daha iyi etki bırakacak şeyler yapmalısınız. Ne bileyim; çıkıp biraz hava almalı, gözlerinizi kapatıp öylece durarak enerjinizi toplamaya çalışmalı ya da elinizdeki kahveden gerçekten keyif almalısınız. Aynı şekilde; akşamları canınız sıkıldığı için sosyal medya mecralarına yöneliyorsanız da bu bağımlılığın yerini alacak hobiler edinmelisiniz. Emin olun; yeni hobiler edinmeniz sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için kullanabileceğiniz en keyifli, en kazançlı ve en basit yoldur. Hatta yeri gelmişken size aşağıdaki yazılara göz atarak, nasıl bir hobiyle uğraşacağınız konusunda fikir edinmenizi öneririm.
Sosyal Medya Kullanımınızı Azalttığınızda Ne Kadar Kazançlı Çıkacağınızı Düşünün!
Sosyal medya kullanımınızı azalttığınızda bu işten ne kadar kazançlı çıkacağınızı düşünün. Aslına bakarsanız size kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyen insanların yaptığı şeyi yapmanızı söylüyorum. Hani sigarayı, alkolü, uyuşturucuyu bırakmak isteyen insanlara kötü alışkanlığından kurtulduğunda ne kadar çok şey kazanacaklarını düşünmeleri ve bunlar bir kağıda yazmaları istenir ya! Ve ben de sizden aynı şeyi yapmanızı istiyorum.
Sosyal medya bağımlılığından kurtularak kendinize ne kadar büyük bir iyilik yapmış olacağınızı kendi gözlerinizle gördüğünüzde daha kolay bir şekilde başarıya ulaşacaksanız. İşte bu nedenle; kalemi kağıdı yine elinize almalı ve şimdi vereceğim örnekteki gibi siz de kendinize bir “artık bir sosyal medya bağımlısı olmadığımda kazanacaklarım” listesi hazırlamalısınız. “Kendime daha çok vakit ayıracağım, hayatımı başka hayatlarla daha az kıyaslayacağım, insanların kıyafetlerini inceleyip inceleyip kendimi alışveriş merkezlerine atmayacağım, iş yerinde daha üretken olacağım, sevdiklerimle daha çok gerçek vakit geçireceğim”gibi...
Kendinizi Sevin!
Çünkü sosyal medya bağımlılığı olan insanlardaki en büyük eksiklik bu! Çoğu kişi halinden hoşnut olmadığı için kendini sosyal medya dünyasının sahte güzelliğine bırakıyor. Yaptığı paylaşımlar, hesabına koyduğu o oynanmış fotoğraflarla başkaları tarafından beğenilmeyi bekliyor. Çünkü açık ve net olarak beğenilip, takdir edilmeye ihtiyaç duyuyor. Eğer siz de eksikliğinizle sizi sahte sevgilerin, yalandan beğenilmelerin içine sürükleyen şeyin bu olduğunu düşünüyorsanız, o zaman öncelikli olarak kendinizi sevmeye çalışmalısınız. Sanal dünyada kaç beğeni aldığınızın, kaç takipçiye sahip olduğunuzun hiçbir önemi olmadığını bilmeli, asıl meselenin gerçek hayatta sevme ve sevilme konusundaki tatminkarlığınız olduğunu bilmelisiniz.
Yeni Arkadaşlar Edinin!
Kim bilir! Belki de kendinizi yalnız hissettiğiniz için sosyal medyaya bağımlı olmuşsunuzdur. Belki de etrafınızda bir şeyler paylaşabileceğiniz doğru düzgün insan olmadığı için, sanal arkadaşlıklara yönelmiş, sahte muhabbetler içerisine dalmışsınızdır. Evet, kim bilir belki de sorun tam da bu noktadan kaynaklanmaktadır. Tamam, çoğu insan yalnız kaldığı için o sana dünyaya takılı kaldığını itiraf edemeyecektir.
Ancak o yalnızlıktan kurtulmak ve sosyal medya bağımlılığınızı terk etmek istiyorsanız, bu gerçeği başkalarına olmasa bile en azından kendinize itiraf edebilmelisiniz. Daha sonra da elinizden hiç düşürmediğiniz sevgili telefonunuzu cebinize koymalı, gerçek arkadaşlar bulabileceğiniz gerçek ortamlara katılmalısınız. Arkadaş edinme konusunda başarısız olduğunu mu düşünüyorsunuz? O da sorun değil! Yapmanız gereken tek şey, yeni insanlarla kolaylıkla tanışmak için ne yapmanız gerektiğini öğrenmek! Ki bunu da hemen aşağıdaki yazıyı inceleyerek yapabilirsiniz.
Son Çare Bütün Hesaplarınızı Kapatın!
Yukarıdaki bütün önerileri uyguladınız ama hala sosyal medya bağımlılığınızdan kurtulamıyor musunuz? O zaman son çareyi deneyin. Yani öyle azaltarak falan bırakmaya çalışmayın. Bırakacaksanız “çat” diye bırakın. Dolandırmadan söylemem gerekirse; bütün sosyal medya hesaplarınızı kapatın. Facebookmuş, Instagrammış, Twittermış artık nerede kaç tane üyeliğiniz varsa, hepsini kapatmanızı öneriyorum. Çünkü diğer türlü yapamıyorsunuz.
Sonuçta; sosyal medya hesaplarınızı kapattığınızda, dünyanın durmadığını, bir yerlerinizin eksilmediğini açıkça göreceksiniz. Tamam, belki ilk başta zorlanacaksınız. Belki biraz boşluğa düşeceksiniz. Ama birilerini takip etmeden, bir yerlerde paylaşım yapmadan yaşamaya alıştıkça emin olun ki kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Unutmayın; sosyal medya sizi gerçek yaşamdan, gerçek anlamda yaşamaktan alıkoyuyor. Bu sanallığın sizi kendine esir etmesine lütfen artık izin vermeyin.